Wanneer je merkt dat er spanningen zijn in relaties, het binnen het gezin stroef loopt of je steeds opnieuw in dezelfde patronen belandt, kan systeemtherapie helpen om helderheid en verbinding te herstellen. In onze praktijk voor systeemtherapie kijken we niet alleen naar het individu, maar vooral naar het geheel waar iemand deel van uitmaakt: het systeem. Denk aan je partner(s), gezin, familie, of andere belangrijke relaties.
Een systeemtherapeut helpt om inzicht te krijgen in hoe die onderlinge verhoudingen werken, welke invloed mensen op elkaar hebben en hoe je elkaar (onbedoeld) vast kunt zetten. Systeemtherapie is dan ook bij uitstek geschikt voor mensen die op zoek zijn naar meer balans in hun relaties.
Of je nu komt voor relatieproblemen, gezinsvragen of persoonlijke ontwikkeling, in onze praktijk systeemtherapie bieden we begeleiding die verder kijkt dan alleen symptomen. De focus ligt op interactie, communicatie en verbinding.
Het doel van systeemtherapie
Het doel van systeemtherapie is om vastzittende patronen te doorbreken, relaties te verbeteren en meer wederzijds begrip te creëren. In systeembehandeling staat het contact tussen mensen centraal. Problemen ontstaan vaak niet in isolatie, maar in wisselwerking met de omgeving.
Een psycholoog systeemtherapie kijkt samen met jou naar wat er speelt in de context van je leven. Hoe beïnvloeden gebeurtenissen, overtuigingen of oude pijn je huidige relaties? Wat gebeurt er als je emoties uitspreekt – of juist niet?
Door die dynamiek zichtbaar te maken, ontstaat er ruimte voor verandering. Het doel van systeemtherapie is niet alleen het oplossen van een probleem, maar ook het versterken van onderlinge verbondenheid, veerkracht en zelfinzicht.
Systeemtherapie en relatietherapie
Systeemtherapie en relatietherapie liggen dicht bij elkaar. Beide vormen richten zich op de interactie tussen mensen, vooral wanneer het gaat om liefdesrelaties. Toch is er een verschil. Waar relatietherapie zich vaak focust op het partnerschap zelf, kijkt systeemtherapie breder.
In onze praktijk combineren we systeemtherapie en relatietherapie regelmatig. We zien dat relaties beïnvloed worden door achtergrond, eerdere ervaringen, familiesystemen en maatschappelijke context. Door die lagen te onderzoeken, ontstaat er ruimte voor echte verbinding.
In een traject systeemtherapie relatietherapie gaan we in gesprek over wat jullie belangrijk vinden, waar het schuurt, en hoe je weer naar elkaar toe kunt groeien. Ook in niet-monogame of polyamoreuze relaties biedt systeemtherapie veel inzichten en steun.
Systeemtherapie voor het gezin
In gezinnen kunnen spanningen, misverstanden en conflicten snel oplopen. Iedereen heeft zijn eigen rol, verwachtingen en manier van reageren. Gezinstherapie, een specifieke vorm van systeemtherapie voor het gezin, biedt ruimte om die dynamiek samen te onderzoeken.
Bij systeemtherapie gezin staat de samenwerking en communicatie tussen gezinsleden centraal. We gaan in gesprek over wat er speelt, wat er vastzit en wat er juist wel goed gaat. Op die manier ontstaat er wederzijds begrip en worden patronen zichtbaar die eerder onbewust waren.
We maken soms gebruik van een gezinskaart in systeemtherapie. Dat is een hulpmiddel om relaties, posities en onderlinge verbanden letterlijk in kaart te brengen. Ook elementen uit systeemtherapie familieopstelling kunnen worden ingezet om inzicht te krijgen in wat er onder de oppervlakte speelt.
Systeembehandeling voor gezinnen is laagdrempelig, praktisch en vooral gericht op samenwerking. Kinderen worden op een passende manier betrokken, afhankelijk van leeftijd en situatie.
Systeemgesprek voeren bij Polyamtherapie.nl
Een systeemgesprek is een gesprek waarin meerdere mensen tegelijk aanwezig zijn – bijvoorbeeld partners, gezinsleden of andere belangrijke betrokkenen. Bij Polyamtherapie.nl begeleiden we deze gesprekken op een manier die uitnodigt tot openheid, zonder oordeel.
Een systeemgesprek voeren betekent dat iedereen aan bod komt. Het gaat niet om wie er ‘gelijk’ heeft, maar om het begrijpen van elkaars beleving en behoefte. Vaak ontstaat er al veel verandering door alleen maar écht naar elkaar te luisteren.
Onze psycholoog systeemtherapie faciliteert de systeemgesprekken met rust, aandacht en een open houding. We zorgen voor een veilige setting waarin lastige onderwerpen besproken kunnen worden.
Ook binnen polyamoreuze netwerken of bij samengestelde gezinnen kunnen systeemgesprekken veel helderheid brengen. Wie heeft welke plek? Hoe communiceren we over grenzen, wensen en spanningen? Systeemtherapie helpt bij het vormgeven van verbinding op een manier die past bij jullie situatie.
De kosten van systeemtherapie
De kosten van systeemtherapie hangen af van het aantal gesprekken en de vorm van therapie. Bij Polyamtherapie.nl hanteren we transparante tarieven. Een intakegesprek of systeemgesprek heeft een vast tarief. Vervolgafspraken worden per uur berekend.
In sommige gevallen kun je (een deel van) de kosten van systeemtherapie vergoed krijgen via een aanvullende verzekering. Systeemtherapie valt vaak onder ‘alternatieve zorg’ of ‘psychosociale hulpverlening’, afhankelijk van je zorgverzekeraar.
We raden aan om dit vooraf goed te checken bij je verzekeraar. Uiteraard denken we graag met je mee over een passende vorm van ondersteuning binnen je mogelijkheden.
Of je nu alleen komt of met meerdere mensen, of het gaat om een liefdesrelatie, gezinssituatie of familieband – je bent welkom. We werken op maat, met aandacht voor wie jij bent en wat jij nodig hebt.
Wil je meer weten of direct een afspraak maken? Neem gerust contact met ons op.